Výměna vedení nebo rekonstrukce energetické sítě a omezení vlastnických práv

20. 11. 2017 19:28:32
Máte na Vašem pozemku vedení elektřiny, plynu, vody apod. již několik desetiletí a nikdy jste nedostali žádnou náhradu? Teď svitla naděje majitelům pozemků - obcím i občanům.

V České republice existují tisíce vlastníků pozemku, přes který vede nějaké energetická síť (známy jsou např. elektřina, plynovod, kanalizace, vodovod, nebo méně známé jako přívod vody z vrtů k lázním, přívod vody z řeky ke golfovému hřišti apod.). Pokud se staví po roce 2001, platí energetický zákon č. 458/2000 Sb. a vlastníkům náleží za omezení jejich vlastnických práv přiměřená náhrada.

Ale jak to je u staveb energetických sítí postavených před platností energetického zákona?

V roce 1957 byl komunisty schválen tzv. Elektrizační zákon č. 79/1957 Sb., který stanovil, že vlastníci pozemků dotčených stavbami energetických sítí musí strpět bez náhrady újmu na vlastnických právech, a to ve prospěch národního hospodářství. V Energetickém zákonu č. 458/2000 Sb. pak poslanci zakotvili odstavec, který říkal, že do konce roku 2017 musí být věcná břemena, omezující vlastníky pozemků, zapsány do katastru nemovitostí. Ptáte se, jak se to dá stihnout, když vedení na Vašem pozemku zatím není zapsáno v katastru a rok 2017 nám končí za měsíc?? Poslanci to opět vyřešili jednoduše. Předmětný odstavec vymazali ze zákona a je to. Takže povinnost byla tímto zrušena. Co se tedy děje. Zákonodárce nechce řešit omezení vlastnických práv a nechává dál porušovat čl. 11 Listiny základních práv a svobod. Proč je tomu tak? Podívejme se, kdo vlastní největšího majitele vedení elektřiny v ČR. Je to podnik, kde je majoritní vlastník stát. Co by se stalo, kdyby odstavec zůstal v zákoně? Vlastníci energetických sítí (ČEZ, EON, RWE atd.) by museli pro zápis věcného břemene do katastru nemovitostí (KN) podepsat s vlastníky pozemků smlouvu o věcném břemeni (dále také VB) a za toto by vlastníci pozemků samozřejmě požadovali přiměřenou náhradu. Nevím, kolik by to stálo, ale dovedu si představit miliardové částky, které by tyto firmy musely zaplatit a nemohly tak i několik let vyplácet dividendy, mimořádné odměny apod. Stát by v případě Čezu nedostal miliardové dividendy, které chtějí ministři rozdělit pro své resorty. Stát tak tímto postupem vlastně podporuje porušování listiny základních práv a svobod.

Nyní svitla naděje vlastníkům pozemků, že budou moci požadovat náhradu za omezení vlastnických práv i v případě stávajícího vedení, které bude energetická firma rekonstruovat nebo měnit. Existuje již k tomu judikatura a rozhodnutí ombudsmana, který jednoznačně říká, že je nutné i při výměně kabelů (trubek) řešit s vlastníkem náhradu. Viz: https://www.ochrance.cz/aktualne/tiskove-zpravy-2017/vecne-bremeno-k-pozemku-s-elektrickym-nebo-plynovym-vedenim-zanika-pri-odstraneni-vedeni/

Takže nejen u nových, ale i u stávajících vedení při jejich rekonstrukci nebo výměně, je nutné uzavřít smlouvu o VB.

Často se stává, že se obce spokojí s nabídkou energetické firmy, která nabízí např. 1000,- Kč za omezení vlastnických práv a vzniklou újmu. Ve skutečnosti hodnota újmy za toto omezení je výrazně vyšší.

Připomínám, že u obcí musí zastupitelé jednat s péčí řádného hospodáře (viz také par. 159 odst. 1 NOZ. ) a tak by měla být dohodnutá částka za omezení vlastnického práva podložena znaleckým posudkem, aby částka odpovídala ceně obvyklé.

Částky, které nabízejí energetické společnosti jsou mnohonásobně nižší než cena obvyklá újmy za omezení vlastnických práv majitele pozemku, a tak majitelé pozemků přicházejí o obrovské sumy peněz, které jim právem náleží.

Nedávno jsem oceňoval VB plynovodu, kdy energ. firma nabízela majiteli pozemku částku 230,-Kč. Po předložení mého posudku byla nakonec dohodnuta částka ve výši 40.000,-Kč+částka za posudek. Nárůst o 17 tisíc %. Ano vidíte dobře, to není překlep. Občané a obce tak přicházejí o nemalé částky, které se dají využít ve prospěch všech občanů v obci. Určitě slyšíte od starostů, že by rád něco postavil, opravil cesty apod., ale že na to nejsou peníze. Soukromé firmy vlastnící en. sítě naopak vydělávají horentní sumy a neplatí přiměřené náhrady za VB. Nebuďte k tomuto lhostejní!!

Autor: Radomír Stárek | pondělí 20.11.2017 19:28 | karma článku: 25.96 | přečteno: 2079x

Další články blogera

Radomír Stárek

Novela zákona o vyvlastnění platná již od ledna 2021

Mohou být majitelé pozemků okradeni o to, na co mají nárok? Je to vůbec v dnešní době možné? Kdo se obohacuje na úkor ostatních? Pokusím se tyto otázky zodpovědět.

3.10.2021 v 10:41 | Karma článku: 17.90 | Přečteno: 1153 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 9.74 | Přečteno: 270 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 113 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 412 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 111 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.99 | Přečteno: 585 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3222

Jsem soudní znalec -obory oceňování nemovitostí a podniků, odhadce pro ocenění jakéhokoliv majetku, ekonom, absolvent VŠB Ostrava, MBA u PIBS, Institut oceňování majetku při VŠE Praha, v letech 1988 - 1997 pobyt v SRN

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...